Baragova pohodna pot

Znamenitega Slovenca spoznamo na Baragovi pohodni poti. Odlično označena 18 kilometrov dolga krožna peš pot nas vodi skozi tri življenjske postaje Friderika Barage: Trebnje, Malo vas in Dobrnič.

Baragova pohodna pot

Trebnje in Trebanjski grad – Friderik graščak

Baragovo pohodno pot začenjamo pri cerkvi Marijinega vnebovzetja v Trebnjem, ki je bila v letih 1799–1824 domača župnija Friderika Barage. V parku pred cerkvijo stoji spomenik Friderika Barage, delo kiparja Franceta Goršeta (1978).

Friderik Baraga

Čez most se odpravimo proti Trebanjskemu gradu, ki se nam kljub sramotnemu stanju še danes kaže v vsej svoji srednjeveški mogočnosti. Grad z lepim dvoriščem in vogalni stolpi je prislonjen na zelenje gozdnatega pobočja nad reko Temenico. Leta 1799 je Trebanjski grad kupil Janez Nepomuk Baraga. Friderik ga je 1812 kot petnajstletnik podedoval po očetu, vendar ga je 1821 odstopil Gresslovim.

Baragova pohodna pot

Ne glede na smer poti, ki jo nad gradom izberemo, se povzpnemo do Vrhtrebnjega. Sprehodimo se skozi zaspano vas in mimo cerkve nadaljujemo do obeležja 15. poldnevnika. Na bronastem reliefu Slovenije so označena glavna mesta mestnih občin in pomembnejše razgledne točke.

Baragova pohodna pot

Spust nas vodi skozi prelepe gozdove do Dobrniča – kraja Baragovega krsta. V cerkvi sv. Jurija je ohranjen krstni kamen, pri katerem je bil isti dan, ko se je rodil, krščen Friderik Baraga. Ob krstu je za godovnega zavetnika dobil lyonskega škofa sv. Ireneja.
19. aprila 1836 je Baraga kot misijonar obiskal dobrniško cerkev in ob krstnem kamnu prebil dolgo uro. Ponovno se je vrnil v Dobrnič kot škof 3. februarja 1854.

V cerkvi poiščemo Baragov doprsni kip (delo kiparja Alojzija Progarja), ki so ga v čast velikemu Slovencu postavili ob 100-letnici rojstva.

Baragova pohodna pot

Mimo Knežje vasi se odpravimo v Malo vas, kjer je naslednja postaja Baragova rojstna hiša, gradič Mala vas. Baraga je na pristavi preživel le dve leti. Še vedno je ohranjena njegova rojstna soba, pa tudi podoba gradiča se od leta 1562 ni bistveno spremenila. Na ogled je razstava o Baragovem življenju in delu.

Baragova pohodna pot

Nadaljujemo skozi vas Luža, mimo Belšinje vasi in Benečije.

Baragovo pohodno pot zaključimo v Trebnjem, kjer smo jo tudi začeli. Prehodili smo le nekaj krajev, ki so zaznamovali življenje apostola indijanskega plemena Očipvejcev v Severni Ameriki, spoznali pa le delček vsega, kar je Barago zaznamovalo.

Baragova pohodna pot

Podatki o poti:

Letošnji pohod po Baragovi poti bo potekal 29. junija s pričetkom pred trebanjsko župnijsko cerkvijo ob 7.uri.

Krožna pot, 18 km (5 h).
Oznaka poti: smerne tablice z Baragovo reliefno podobo z gosjim peresom

Z nami naokrog

Danes gremo na potep. Lovimo škrate ali opazujemo vile, ki se kopajo v kristalnih gorskih jezerih. Raziskujemo učne ali pohajamo po tematskih poteh. Splezamo na najvišji hrib ali se spustimo globoko v kraški svet.

Doživetja - Z nami naokrog (izleti)

Neskončno je poti, ki nas vodijo po deželi. Na njih srečujemo pravljična bitja, spoznavamo zanimive ljudi iz pretekle zgodovine, kulturno dediščino ali se prepustimo naravoslovnim, športnim in kulturnim doživetjem.

Že veste, kaj boste počeli ta konec tedna?

Pokukajte v Prostočasnikove predloge in se podajte z nami na potep!