Bizeljski ajdov kolač

Bizeljski ajdov kolač

Bizeljski ajdov kolač ni potica, pa tudi štrukelj ne, čeprav je od daleč videti kot eno ali drugo. Je topla jed iz ajdovega testa s skutnim nadevom, za katero pravijo, da je poobedek za tiste, ki ne marajo sladkega. Mi dodajamo, da je odličen kot glavna jed skupaj s solato, polit z medom pa slasten posladek.

Ajda je na Bizeljsko prišla konec 19. stoletja, ko je trtna uš uničila okoliške vinograde. Z Dunaja so kot humanitarno pomoč poslali ajdovo seme, kar je prebivalce rešilo lakote. Ajdo so tako jedli v številnih jedeh, zelo priljubljen pa je še danes ajdov kolač.

Ljudsko izročilo pravi, da so ga pripravljali ob težaškem delu v vinogradu, na poljih in ob različnih praznikih. Verjetno so zanj slišali tudi trapisti z Rajhenburga, vprašanje pa je, če so ga lahko jedli ob nepostnih dneh.

Testo:

  • 400 g ajdove moke
  • 250 g ostre moke
  • 1,5 dl kisle smetane
  • 0 ,5 l vrele vode
  • sol
  • moka za delovno podlago

Nadev:

  • 1 kg skute
  • 2 jajci
  • sol
  • 2 dl kisle smetane
  • 100 g masla
  • kisla smetana za premaz

Ajdovo moko solimo in poparimo z vrelo vodo. Mešamo z ročnim mešalnikom, masa pa naj bo bolj suha kot za žgance. Ko se ohladi, primešamo ostro moko in kislo smetano. Testo razdelimo na dva dela.

Iz skute, jajc, soli in kisle smetane zmešamo gladko maso.

Testo razvaljamo (mi smo našega na 32 × 52 cm), ga namažemo z nadevom in potresemo z maslom, narezanim na koščke.

Testo zvijemo in ga položimo v s papirjem za peko obložen pekač.

Kolač sprva pečemo 30 minut pri 180 °C, potem pa še 1 uro pri 160 °C. Ko zmanjšamo temperaturo, premažemo površino s kislo smetano.

Bizeljski ajdov kolač se najlepše reže, ko je malo ohlajen, takrat pa je tudi najokusnejši.

 

Priprava in peka Rada Kos

Okusna doživetja

Doživetja so tudi tista okusna, s katerimi razvajamo brbončice. Pripravljena v domači kuhinji razveseljujejo vas in vaše najbližje. Naj bodo lepo postrežena, da je doživetje prijetnejše.

Dober tek vam želimo!

Doživetja - Okusna doživetja