Pri krašenju lahko sodelujejo vsi družinski člani

Potrebujemo:
- 250 g masla
- 250 čokolade za kuhanje
- 1,5 skodelice sladkorja
- 5 jajc
- 2/3 skodelice moke in 1/3 skodelice temnega kakava
- ščepec soli
- jedilne okraske
Recept je po metodi jogurtovega peciva iz moje mladosti, kjer za količine ni potrebno tehtanje. To je bila v tistih časih prava pekovska revolucija. Skodelica je velika približno 2,25 dl.
Maslo in čokolado počasi stopimo v vodni kopeli (ali s kratkimi intervali v mikrovalovni pečici). Dobro pomešamo in počakamo, da se malo ohladi.
V maslo in čokolado vmešamo sladkor in sol. Ob stalnem mešanju dodajamo po eno jajce. Nazadnje dodamo moko s kakavom ter dobro premešamo.
Testo vlijemo v s papirjem za peko obložen pekač velikosti 30 × 40 cm. Pečemo na 175 °C približno 30 minut.
Ko je testo hladno, ga z nožem narežemo na štiri pravokotnike. Iz vsakega potem z ravnimi rezi naredimo veliko trikotnikov.
Smrekice »pobarvamo« na več načinov in jih premažemo z:
- v beljak zamešanim sladkorjem v prahu, ki smo mu dodali jedilne barve;
- raztopljeno belo, temno ali čisto črno čokolado;
- jedilnim gel dekorjem za slaščice, ki ga že narejenega kupimo v tubah.
V vsakem primeru pa pobarvane smrečice okrasimo s pisanimi bombončki.
Recept in priprava Maja Turk