
Biskvit iz bučnih semen
- 50 g mletih bučnih semen
- 4 jajca
- 4 žlice sladkorja
Rumenjakom dodamo sladkor in mešamo, da narastejo. Dodamo bučna semena in nežno vmešamo sneg beljakov.
Pekač namažemo z maslom in vanj vlijemo testo. Pečemo 12 minut na 180 °C.
Ohlajeno položimo na krožnik.
Čokoladni mus
- 175 g jedilne čokolade
- 3 jajca
- 1 žlica masla
Čokolado na drobno narežemo, dodamo maslo in raztopimo v vodni kopeli. Rumenjake zamešamo v raztopljeno čokolado. Beljake stepemo v sneg in zamešamo med čokolado.
Okoli biskvita namestimo tortni obroč in ga obložimo s papirjem za peko. Na biskvit vlijemo čokoladni mus. Damo v hladilnik, da se strdi.
Bučna krema
- 500 g kuhane buče hokaido
- 15 zrn kardamoma ali 1,5 žličke mletega
- 5 lističev želatine
- 250 ml sladke smetane
- 5 rumenjakov
- 5 žlic sladkorja
- 500 g maskarponeja
Kose buče skuhamo na pari do mehkega. Ohladimo in pretlačimo.
Nekaj žlic sladke smetane zavremo in v njej raztopimo želatino, razpuščeno v mrzli vodi. Preostalo smetano stepemo.
Rumenjake stepemo s sladkorjem. Dodamo maskarpone, kardamom, smetano z želatino, bučno kašo in stepeno smetano.
Bučno kremo zlijemo na čokolado. V hladilniku naj se krema strdi.
Čokoladni obliv in sladek bučni čips
- 150 g čokolade
- 1 dl sladke smetane
- kos buče
- 3 žlice sladkorja
Smetano segrejemo in v njej raztopimo čokolado. Torto oblijemo po zgornji strani. Damo v hladilnik, da se strdi.
Bučo narežemo na tanke lističe z lupilcem za krompir. Damo jih v posodo, prilijemo malo vode, da so pokriti, in potresemo sladkor. Vremo toliko časa, da se sladkor stopi in karamelizira bučo. Koščke položimo na torto.
Recept in priprava Rada Kos