Francoski rogljički

za nežne jesenske zajtrke

Okusna doživetja - Francoski rogljički

Sestavine:

  • 1,5 kg mehke moke
  • 60 dag margarine
  • 8 dag kvasa
  • 5 dag sladkorja
  • 5 dag soli
  • 0,5 l hladnega mleka
  • 0,5 l hladne vode

V margarino sobne temperature z mešalnikom zamešamo 10 dag moke. Zmes prestavimo v plastično vrečko in oblikujemo pravokotnik, velik približno 25 × 30 cm. Položimo ga v hladilnik za pol ure.

Moko presejemo, naredimo jamico, zdrobimo kvas, dodamo sladkor in 1 dl toplega mleka, malo pomešamo in pustimo, da kvas naraste.

Dodamo sol, preostalo hladno mleko in vodo ter umesimo srednje trdo testo.

Nevzhajano testo razvaljamo na trikratno velikost razvaljane margarine.

Razvaljano margarino damo iz vrečke in položimo na sredino testa.

Najprej prekrijemo margarino z desno stranjo testa, nato pa še z levo stranjo testa.

Postavimo v hladilnik za 20 minut. Testo pokrijemo s plastično folijo, da se ne izsuši.

Testo zopet razvaljamo na trikratno velikost in z levo stranjo prekrijemo sredino, nato pokrijemo še z desno stranjo in damo v hladilnik za 20 minut. Testo zopet pokrijemo.

Testo razdelimo na tri enake dele po širini in damo v hladilnik za 1/2 ure.

Vsak kos posebej razvaljamo na približno 39 × 65 cm in ga po dolžini razrežemo na tri enake dele, višine 13 cm.

Rogljičke razrežemo v obliki trikotnikov. Spodnja stran naj bo široka pribl. 10 cm. Na sredini jo malo zarežemo in oblikujemo rogljičke.

Vzhajane rogljičke premažemo z jajcem, ki smo mu dodali malo olja.

Pečemo 10 minut pri temperaturi 195 °C.

 

Zbrala in zapisala Marjana Oman, fotografije Nataša Horvat

Okusna doživetja

Doživetja so tudi tista okusna, s katerimi razvajamo brbončice. Pripravljena v domači kuhinji razveseljujejo vas in vaše najbližje. Naj bodo lepo postrežena, da je doživetje prijetnejše.

Dober tek vam želimo!

Doživetja - Okusna doživetja