Izvir reke Krupe

Kako sta vrag in mlinar sklenila pogodbo
Izvir reke Krupe

Izvir reke Krupe

Na jasi sredi belokranjskih gozdov izvira izpod mogočne skale reka Krupa. Najlepši izvir Bele krajine je zagotovo tudi eden najlepših v Sloveniji.

Velika skala pa ne stoji po naključju nad izvirom reke. Tja jo je prinesel vrag, ki je z mlinarjem sklenil pogodbo.

Izvir Krupe se skriva v neokrnjeni naravi in je obdan s tipičnim jezerskim rastjem. Zaradi številnih kraških izvirov je izvir vodnat, kar pomeni, da se je zaradi velike količine vode ustvarilo jezero.

V jezero sega lesen pomol, s katerega si lahko pobliže ogledamo izvirno vodo. Ta je modrikasto mlečne barve, in ker je skoraj stoječa, je voda polna vodnih rastlin, ki se nežno pozibavajo v ritmu počasnega vodnega toka.

Izvir reke Krupe

Tukaj najdemo več vrst zanimivih in redkih živalskih vrst. Pod izvirom Krupe je podzemna kraška jama, v kateri živi človeška ribica. V sedimentu izvirnega jezera so leta 1970 odkrili edino slovensko nahajališče komaj centimeter velike jamske sladkovodne školjke Kuščerjeve kongerije (Congeria kusceri). Na tem področju pa najdemo različne vrste endemskih jamskih polžev.

Mirna voda izvirnega jezera se v dolgi zavesi slikovito preliva čez rob kamnitega jeza. Nedaleč stran stoji ob vodi žaga, ki je danes obnovljena in priča o tem, da je imela reka Krupa v preteklosti pomembno vlogo v življenju domačinov. Ob njeni razmeroma kratki strugi so bili postavljeni štirje mlini in dve žagi. Nižje od žage je manjši most, kjer so vidni stari kanali.

Reka Krupa je dolga le dva in pol kilometra. Obrežje jezera in reke je poraščeno z zanimivim rastjem, med katerim najdemo rogoz, močvirsko spominčico in še vrsto drugih zanimivih obvodnih rastlin. Krupa, katere višinska razlika med izvirom in izlivom je le okoli 6 m, je v kraški ravnik vrezala izrazito, ponekod kanjonsko strugo.

V bližini vasi Gradac, kjer je poleg Otočca še naš drugi vodni srednjeveški grad Gradac, se izliva Krupa v reko Lahinjo.

Reka Krupa je zaščitena kot naravni spomenik in je del ekološkega omrežja Natura 2000.

Izvir reke Krupe

 

Zakaj izvira reka Krupa izpod tako velike skale?

Legenda pripoveduje, da sta vrag in mlinar sklenila pogodbo.

Vrag je prišel k mlinarju in mu naznanil, da mu bo porušil mlin, ker ga moti ropotanje mlinskega kolesa. Mlinar mu je rekel, da lahko, vendar mu je postavil pogoj. Iz Kleka naj prinese velik kamen. Zvečer mora na pot, in ko bo petelin tretjič zapel, mora biti kamen pri mlinu.
Vrag se torej odpravi po kamen na Klek. Najde velikanskega, si ga oprta na rame, in ko pade noč, krene na pot.

»Dovolj časa je še,« si misli, ko hodi skozi gozd. Pride v bližino Črnomlja, ko zasliši petelina prvič zapeti. Pomisli, da do Krupe ni več prav daleč, zato se mu še ne mudi. V Stranski vasi sliši petelina, ki drugič zakikirika. »Sedaj pa moram pohiteti, sicer mi ne bo uspelo,« pravi vrag sam pri sebi. Teče in teče in se že pripravi, da vrže kamen na mlin, ko petelin še tretjič zapoje. Kamen mu pade iz rok ravno na mesto, izpod katerega sedaj izvira reka Krupa. Mlin je ostal cel, ob izviru reke Krupe pa stoji danes mogočna skala.

(Vir: Vražje zgodbe mojega kraja, podjetniški krožek OŠ Belokranjskega odreda Semič, 2003.)

Izvir reke Krupe

 

Kako do izvira Krupe

Izvir reke Krupe je 4 km od Semiča. V Semiču zavijemo proti Metliki in Stranski vasi. Vozimo se do vasi Praprot, kjer zavijemo levo proti Krupi. V Krupi nas čaka označeno brezplačno parkirišče. Izvir je kakšnih deset minut hoje od parkirišča skozi prijeten gozdiček.

Če vas v jesenskih dneh zanese pot v Belo krajino, nikar ne izpustite obiska tega čudovitega kraja. Posedite na eni izmed lesenih klopic in uživajte v neokrnjeni naravi, miru ter blagodejni tihoti naravnega okolja.

 

Vir:

 

Z nami naokrog

Danes gremo na potep. Lovimo škrate ali opazujemo vile, ki se kopajo v kristalnih gorskih jezerih. Raziskujemo učne ali pohajamo po tematskih poteh. Splezamo na najvišji hrib ali se spustimo globoko v kraški svet.

Doživetja - Z nami naokrog (izleti)

Neskončno je poti, ki nas vodijo po deželi. Na njih srečujemo pravljična bitja, spoznavamo zanimive ljudi iz pretekle zgodovine, kulturno dediščino ali se prepustimo naravoslovnim, športnim in kulturnim doživetjem.

Že veste, kaj boste počeli ta konec tedna?

Pokukajte v Prostočasnikove predloge in se podajte z nami na potep!