Kačapuri je tradicionalna gruzijska jed, ki se razlikuje med posameznimi pokrajinami. Po testu in po obliki večine različic spominja na pico, po nadevu je približek bureka.
Osnova nadeva kačapurija so skuta, različne vrste sira in jajca.
V skledo nadrobimo kvas. Dodamo mlačno mleko, sladkor in dve žlici moke, premešamo in pokrijemo. Ko kvas naraste, dodamo druge sestavine in zgnetemo testo. Pokrijemo in pustimo vzhajati kakšno uro.
V skledo naribamo sire in maslo. Dodamo skuto in dve jajci. Premešamo.
Testo razdelimo na 4 dele. Vsakega razvaljamo na dolžino 35 cm in širino 20 cm. Testo položimo na papir za peko.
Na sredino testa razmažemo četrtino nadeva, ki naj sega 3 cm od roba. Testo na obeh stranicah zavihamo na nadev. Konca zavrtimo.
Na vsakem pekaču pečemo po dva pri 220 °C približno 20 minut. Vzamemo jih iz pečice in na nadev položimo beljak. Pečemo še pet minut, nato pa na vsakega damo še rumenjak. Ponovno jih še za tri minute postavimo v pečico.
Kačapuriji naj se malo ohladijo, preden jih postrežemo.
Recept in priprava Rada Kos
Doživetja so tudi tista okusna, s katerimi razvajamo brbončice. Pripravljena v domači kuhinji razveseljujejo vas in vaše najbližje. Naj bodo lepo postrežena, da je doživetje prijetnejše.
Dober tek vam želimo!