
Potrebujemo:
- - 200 g maslenih piškotov
- - 100 g masla
- - 1,5 l sladke smetane
- - 16 lističev želatine
- - 4–5 žlic sladkorja v prahu
- - 2 zavitka sladkorja z burbonsko vaniljo
- - 2 kozarca kompota iz mandarin
Piškote zmeljemo v drobtine.
Maslo raztalimo in ga prilijemo k drobtinam. Ponovno zmeljemo oz. zmešamo, da se drobtine napojijo z maslom.
Obod pekača položimo na krožnik. Papir za peko zmečkamo, da ga zmehčamo, in z njim obložimo dno in stene pekača. Drobtine z maslom enakomerno razporedimo po dnu in z žlico potlačimo.
12 lističev želatine namočimo v hladni vodi. Smetano segrejemo skoraj do vrenja. Zamešamo sladkor, burbonsko vaniljo in ožeto želatino. Počakamo, da se smetana nekoliko ohladi.
Mandarine iz enega kozarca odcedimo, sok shranimo in jih razporedimo po dnu testa. Prelijemo jih z ohlajeno smetano. Vse skupaj postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se krema strdi.
Potem odcedimo mandarine iz drugega kozarca, sok shranimo in jih razporedimo po strjeni smetani.
4 lističe želatine razpustimo v hladni vodi. 3 dl soka mandarin segrejemo in v njem razpustimo želatino. Počakamo, da se nekoliko ohladi, in prelijemo čez mandarine.
Torto postavimo v hladilnik, da se zgornji obliv strdi.
Recept in priprava Rada Kos