Najini mostovi

Potep po Vipavi

Vipava je v zadnjem času precej obiskano mesto, predvsem po zaslugi serije Najini mostovi. Mesto, ki je zaradi velike vojašnice še pred nekaj desetletji veljalo za vojaško, je danes priljubljena točka obiskovalcev, ki v pohajanju po mestu s pridihom Mediterana občudujejo izvire reke Vipave, spoznavajo krajevne znamenitosti in obiščejo prizorišča snemanja serije.

Najini mostovi Vipava

Deltasti izvir reke Vipava

Vipava je edina reka z deltastim izvirom v Evropi. Na dan priteče v številnih kraških izvirih izpod strmega pobočja Nanosa.

Čez izvire in rečne rokave so v preteklih stoletjih zgradili kar 25 mostov. Če dodamo še nekaj stavb značilne beneške arhitekture, mestu upravičeno pravijo male Benetke.

Zaradi ugodnega podnebja, obilice čiste vode in rodovitne doline je bilo življenje v Vipavski dolini od nekdaj prijetno. Tukaj so domovale številne plemiške družine, med katerimi je najpomembnejši pečat mestu zapustila družina Lanthieri, ki je imela v lasti poleg dvorca sredi mesta tudi bližnji dvorec Zemono.

Najini mostovi Vipava

Dvorec Lanthieri

Baročni dvorec na glavnem trgu stoji pred največjim izvirom Vipave. Pred njim se razprostira po angleškem vzoru urejen park s fontano in s slovitimi putti, kamnitimi kipi dečkov, ki v rokah držijo različne rekvizite.

Grofje Lanthieriji naj bi leta 1659 postavili dvorec poleg starega Baumkirchnerjevega gradu. Prvotna zgradba je bila skromnejša, leta 1762 pa so ga Lanthieriji prenovili in mu vdihnili današnjo baročno podobo. Do leta 1910 je v dvorcu živel grof Karel Friderik Lanthieri.

Od leta 1918 do oktobra 1991 so dvorec zavzemale različne vojaške enote. Leta 1991 ga je JLA razdejala in izpraznila.

Pročelje v beneškem slogu in pridih mediteranskega vzdušja Vipave sta dodaten razlog, da mesto spominja na Benetke.

Najini mostovi Vipava

Grad Tabor

Ob kamnitem mostu, na katerem so snemali največ prizorov serije, stoji Baumkirchnerjev turn, eden izmed ohranjenih stolpov obzidanega gradu Tabor, ki ga je leta prevzela 1565 grofica Lavrencija Lanthieri. Njegovo ime izvira iz časov turških vpadov, ko so grad zavarovali z obzidjem.

 

Egipčanska sarkofaga

Ena izmed znamenitosti Vipave sta več kot 4500 let stara sarkofaga na mestnem pokopališču. Dva izmed šestih sarkofagov v Evropi je dal iz Egipta v rodno Vipavo pripeljati avstrijski diplomat Anton Lavrin.

 

Serija Najini mostovi

Če ste ljubitelji serije Najini mostovi, je najbolje, da se oglasite v TIC Vipava v Lanthierijevem dvorcu, kjer vam na zemljevidu označijo prizorišča snemanja. Na sprehodu skozi mesto obiščete tudi preostale mestne znamenitosti.

Ljubezenska zgodba je postavljena v Vipavo, v katero se po dolgih letih vrne mladi zdravnik Kristjan Bevk.

Nerazčiščen odnos z ljubeznijo njegovega življenja Moniko, ki se je po njegovem odhodu poročila z bratom Robertom, nesreča najboljšega prijatelja Lovra, družinske skrivnosti in umazani posli brata in očeta tlijo pod vipavskimi izviri in počasi prodirajo na svetlo. Pri tem na eni strani uničujejo, na drugi gradijo mostove in obnavljajo odnose, uničene v preteklosti.

Četudi niste gledali serije Najini mostovi, je obisk Vipave osvežilen izlet v vročih poletnih dneh. Sprehodite se čez mostove do izvirov, ki prijetno pomirjajo v hladu dreves, posedite v parku dvorca Lanthieri in za trenutek pomislite, da ste v Benetkah, ko se sprehajate po mestnih ulicah in z »najinih« mostov občudujete zeleno reko Vipavo.

Z nami naokrog

Danes gremo na potep. Lovimo škrate ali opazujemo vile, ki se kopajo v kristalnih gorskih jezerih. Raziskujemo učne ali pohajamo po tematskih poteh. Splezamo na najvišji hrib ali se spustimo globoko v kraški svet.

Doživetja - Z nami naokrog (izleti)

Neskončno je poti, ki nas vodijo po deželi. Na njih srečujemo pravljična bitja, spoznavamo zanimive ljudi iz pretekle zgodovine, kulturno dediščino ali se prepustimo naravoslovnim, športnim in kulturnim doživetjem.

Že veste, kaj boste počeli ta konec tedna?

Pokukajte v Prostočasnikove predloge in se podajte z nami na potep!