Pajtičke s Cerkljanskega

Okusna doživetja - Pajtičke

 

Pajtičke so majhne potičke, njihova velika mama pa je slana čebulna potica, značilna potica za Cerkljansko, ki so jo v preteklosti pripravljali za malico ob košnji in drugih delovnih opravilih.

Pajtičke so odličen prigrizek, z njimi so nekoč za praznične dni nadomeščali kruh, kot prilogo jih lahko ponudimo k zelenjavnim in mesnim jedem.

Za testo potrebujemo:

  • 0,5 kg moke
  • 20 g kvasa
  • dva ščepca sladkorja
  • ščepec soli
  • 2,5 dl mlačne vode
  • rumenjak

Za nadev potrebujemo:

  • 100 g mletih orehov
  • 2 čebuli
  • 3 žlice olja
  • pol žličke soli
  • poper
  • beljak

Testo

V skodelici zamešamo malo moke, nadrobimo kvas, dodamo sladkor in prilijemo deciliter mlačne vode. Pustimo vzhajati deset minut.

Nastali kvasec prelijemo v skledo, kjer nas že čaka preostala moka, ki smo ji dodali ščepec soli, vodo in rumenjak. Vse sestavine vgnetemo v voljno testo in ga pokritega pustimo vzhajati 30 minut.

Nadev

Čebulo drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo, da porumeni. Nekoliko ohlajeni čebuli dodamo mlete orehe, stepen beljak, sol in ščepec popra. Dobro premešamo.

Testo razvaljamo na velikost 30 × 60 cm. Namažemo ga z nadevom in tesno zvijemo po daljši stranici.

Nastali zvitek narežemo na 3 cm debele rezine, ki jih polagamo na papir za peko. Pajtičke pustimo vzhajati deset minut, nato jih pečemo pri 180 °C približno 30 do 40 minut.

Okusna doživetja

Doživetja so tudi tista okusna, s katerimi razvajamo brbončice. Pripravljena v domači kuhinji razveseljujejo vas in vaše najbližje. Naj bodo lepo postrežena, da je doživetje prijetnejše.

Dober tek vam želimo!

Doživetja - Okusna doživetja