
Za testo potrebujemo:
- 1/4 l vode
- 80 g masla
- ščep soli
- naribano lupinico polovice limone
- 200 g moke
- 4 jajca
Za nadev potrebujemo:
- 0,5 l sladke smetane
- 5 žlic sladkorja
- 500 g jagod
- sladkor v prahu
V posodo zlijemo vodo, dodamo maslo, kar v kosu, sol in naribano lupinico limone. Zavremo in odstavimo. V vodo vsujemo hkrati vso moko in mešamo tako dolgo, da se kepa testa loči od dna lonca. Testo prestavimo v skledo in počakamo, da se malo ohladi, nato med mešanjem dodajamo jajca drugo za drugim.
Pečico segrejemo na 230 °C. Na s papirjem za peko obložen pekač nanesemo z žlico 12 kupčkov, ki naj stojijo malce narazen. Da lažje nanašamo kupčke testa, pomakamo žlico v vodo. Princeske pečemo 20 minut.
Jagode narežemo na majhne kockice in jih posujemo s štirimi žlicami sladkorja. Premešamo. Smetano stepemo z žlico sladkorja.
Ohlajene princeske prerežemo. Zgornje dele položimo drugega zraven drugega in jih potresemo s sladkorjem v prahu. Na spodnji del naložimo žlico smetane, nanjo pa žlico jagod. Pokrijemo z zgornjim delom.
Čisto na vrh položimo kronico, ki smo jo naredili iz obrobe čipkastega papirnatega prtička.
Recept in priprava Rada Kos