Rožna

Slastna čokoladna torta, kjer se prepletata sladkost čokolade in okus višenj.

Okusna doživetja - Rožna torta

Za torto potrebujemo:

  • 6 jajc
  • 200 g masla
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 100 g mletih lešnikov
  • 200 g jedilne čokolade
  • 1 žlico kakava
  • 450 g višenj (svežih ali zamrznjenih)
  • krušne drobtine
  • 3 lističe želatine
  • 0,25 dl sladke smetane

Za okrasitev potrebujemo:

  • zelen marcipan ali sladkorno maso
  • bombone v obliki rožic
  • liste vrtnic

Na nizki temperaturi stopimo maslo, čokolado, sladkor in kakav. Med mešanjem dodajamo rumenjake in na koncu izmenično lešnike in sneg beljakov.

Polovico mase ulijemo v namaščen in z drobtinami posut pekač in pečemo 30 minut pri 180 °C. Preostalo maso shranimo v hladilniku.

Ohlajeno testo položimo na krožnik. Okoli njega položimo tortni obod in ga obložimo s papirjem za peko.

Testo prepojimo z višnjevim sokom. Nanj razvrstimo staljene višnje.

Želatino razpustimo v mrzli vodi. Tri žlice vode ali višnjevega soka zavremo in v njem raztopimo želatino.

V preostalo kremo dodamo želatino in stepeno smetano ter narahlo premešamo. Prelijemo po višnjah in damo v hladilnik, dokler se krema ne strdi.

Okrasitev

Kroglico sladkorne mase ali marcipana razvaljamo in nanj položimo list z listnimi žilami. Ponovno razvaljamo, da se žile odtisnejo v maso. Z nožem izrežemo obliko listov. Liste položimo na torto, nanje pa rožice.

 

Recept in priprava Rada Kos iz knjige Reč' torta

Okusna doživetja

Doživetja so tudi tista okusna, s katerimi razvajamo brbončice. Pripravljena v domači kuhinji razveseljujejo vas in vaše najbližje. Naj bodo lepo postrežena, da je doživetje prijetnejše.

Dober tek vam želimo!

Doživetja - Okusna doživetja