Rožna

Slastna čokoladna torta, kjer se prepletata sladkost čokolade in okus višenj.

Okusna doživetja - Rožna torta

Za torto potrebujemo:

  • 6 jajc
  • 200 g masla
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 100 g mletih lešnikov
  • 200 g jedilne čokolade
  • 1 žlico kakava
  • 450 g višenj (svežih ali zamrznjenih)
  • krušne drobtine
  • 3 lističe želatine
  • 0,25 dl sladke smetane

Za okrasitev potrebujemo:

  • zelen marcipan ali sladkorno maso
  • bombone v obliki rožic
  • liste vrtnic

Na nizki temperaturi stopimo maslo, čokolado, sladkor in kakav. Med mešanjem dodajamo rumenjake in na koncu izmenično lešnike in sneg beljakov.

Polovico mase ulijemo v namaščen in z drobtinami posut pekač in pečemo 30 minut pri 180 °C. Preostalo maso shranimo v hladilniku.

Ohlajeno testo položimo na krožnik. Okoli njega položimo tortni obod in ga obložimo s papirjem za peko.

Testo prepojimo z višnjevim sokom. Nanj razvrstimo staljene višnje.

Želatino razpustimo v mrzli vodi. Tri žlice vode ali višnjevega soka zavremo in v njem raztopimo želatino.

V preostalo kremo dodamo želatino in stepeno smetano ter narahlo premešamo. Prelijemo po višnjah in damo v hladilnik, dokler se krema ne strdi.

Okrasitev

Kroglico sladkorne mase ali marcipana razvaljamo in nanj položimo list z listnimi žilami. Ponovno razvaljamo, da se žile odtisnejo v maso. Z nožem izrežemo obliko listov. Liste položimo na torto, nanje pa rožice.

 

Recept in priprava Rada Kos iz knjige Reč' torta

Okusna doživetja

Doživetja so tudi tista okusna, s katerimi razvajamo brbončice. Pripravljena v domači kuhinji razveseljujejo vas in vaše najbližje. Naj bodo lepo postrežena, da je doživetje prijetnejše.

Dober tek vam želimo!

Doživetja - Okusna doživetja

Prostočasnik logo
Politika zasebnosti

Ta spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku, omogočajo pa dodatne funkcije delovanja kot je prepoznavanje vas, ko se vrnete na naše spletno mesto. To nam pomaga pri razumevanju, kateri deli spletišča se vam zdijo najbolj zanimivi in ​​koristni.