S kolesom po ljubljanskih gradovih?

so me začudeno spraševali prijatelji, ko sem jim razložila, kakšen članek pripravljam. "Koliko gradov pa ima Ljubljana?" je bilo seveda naslednje vprašanje.

Ob omembi ljubljanskega gradu pomislimo na veličastnega lepotca, ki bdi nad našo prestolnico in se v vsem svojem sijaju nečimrno ogleduje v gladini reke.

Ne boste verjeli, da ima Ljubljana skupno enajst gradov in dvorcev. V nekaterih so muzeji, v drugih različne ustanove. Eden najlepših, Grad Bokalce, žal propada vsem na očeh.

Upam, da vam bo članek v navdih za prijeten izlet v enem izmed poletnih dni.

S kolesom po Ljubljani - Doživetja

Neorenesančni Galetov grad na Vodnikovi je v 18. stoletju baron Anton Nepomuk Taufferer prezidal iz kmečke kajže.

Zgodovina Tivolskega gradu (dvorec Podturn) se piše od 13. stoletja, ko je nad njim stal stolp Turn. Danes je v njem Mednarodni grafični likovni center.

Leta 1641 je dal dvorec Rakovnik postaviti odvetnik Ivan Bučar. Od leta 1901 je v lasti salezijancev.

V poznobaročnem slogu zgrajen dvorec Sela ob Zaloški cesti je bil postavljen leta 1762 za jezuitski kolegij iz Trsta kot letovišče na podeželju.

Grad Kodeljevo iz prve polovice 17. stoletja slovi po svojem zadnjem lastniku, izumitelju Antonu Codelliju, ki je leta 1898 v Ljubljano pripeljal prvi avto.

Renesančni propadajoči Grad Bokalce leži na zahodu mesta. Na varnem je le Narcisov vodnjak, prestavljen na dvorišče ljubljanskega magistrata.

Renesančni Grad Fužine je leta 1528 postavil premožni trgovec Vid Khiessl. Danes je v njem Arhitekturni muzej Ljubljana.

Dvorec Podrožnik (Vila Podrožnik) je bil zgrajena na mestu dvorca iz 18. stoletja in v ničemer ne spominja na prvotno zgradbo.

Današnjo podobo je Ljubljanski grad dobil po potresu leta 1511, ko se je porušila prvotna utrdba iz 11. stoletja.

Nadškofijski dvorec se ponaša z eno najlepših arkadnih dvorišč, ki je nastalo v 17. stoletju ob prezidavi manjšega dvorca iz leta 1512.

Baročni dvorec Cekinov grad je dal leta 1720 postaviti grof Leopold Karel Lamberg. Danes je v njem Muzej novejše zgodovine.

Pravljični gradovi Slovenije

Kako vznemirljivo je raziskovanje gradov! So v njih živeli princi in princese? Se v grajski kleti skriva zmaj? Le kje je zakopan skrivnostni zaklad?

Doživetja - Pravljični gradovi v Sloveniji

Slovenija je posejana z gradovi, dvorci in graščinami. Nekateri so ohranjeni, drugi so žal prepuščeni propadanju. Za mnoge med njimi danes le slutimo, kako mogočno so vladali nad pokrajino pod seboj.

V gradovih stanujejo zgodbe. Nekatere resnične, druge takšne, da jim komaj verjamemo. Pa so res neverjetne?

Prisluhnimo zgodbam, ki jih šepetajo grajski zidovi, in jim pustimo, da nas zapeljejo v skrivnostno življenje gradov in njihovih prebivalcev.