Na tole slastno sladico vežejo marsikoga med nami (vsaj mene) nostalgični spomini na mladost. V poplavah receptov, s katerimi nas vsak dan zasipajo, smo preprosto nanjo pozabili. Pravimo ji zamorček, če pa zraven postrežemo še smetano, ji rečemo zamorček v srajčki.

Potrebujemo:
- 70 g masla
- 110 g sladkorja
- 5 jajc
- 150 g čokolade v prahu
- 100 g mletih lešnikov
- 1 žlico moke
- 0,5 l sladke smetane
Za izdelavo torte potrebujemo poseben model s pokrovom za kuhanje pudingov ali pa model za pečenje šarklja.
Maslo sobne temperature penasto umešamo s sladkorjem in rumenjaki. Med mešanjem dodamo čokolado v prahu in mlete lešnike. Lešnike lahko zamenjamo z mandlji. Posebej stepemo sneg beljakov. Sneg in moko previdno zamešamo v čokoladno zmes.
Model namažemo z maslom in testo vlijemo v model. Če imamo model s pokrovom, pokrov zapremo in model postavimo v velik in visok lonec z vročo vodo.
Kadar delamo z modelom za šarkelj, model prekrijemo z aluminijasto folijo in ga postavimo v lonec, ki je enako visok kot model. V obeh primerih naj bo v loncu toliko vode, da model stoji na dnu posode (ne sme plavati). Lonec pokrijemo in kuhamo 45−60 minut.
Po kuhanju previdno odstranimo pokrov lonca in aluminijasto folijo oz. previdno odpremo pokrov modela. Torto pustimo v modelu še 15 minut, nato pa jo zvrnemo na krožnik in ohladimo.
Zamorčka postrežemo z goro stepene smetane.
Sladko smetano stepemo z dvema žlicama sladkorja. Če smetane ne bodo jedli otroci, lahko v smetano, preden jo stepemo, dodamo za okus šilce ruma.
Recept in priprava Rada Kos