Vila Zlatica

Dom ljubljanske meščanske družine izpred 100 let

Vila Zlatica

Pozno pomladi leta 2021 v Rožni dolini svoja vrata odprla prenovljena Vila Zlatica. V njej je nekdaj s svojo hčerko Zlatico in ženo Marijo živel Ivan Hribar,  eden najbolj priljubljenih županov, kar jih je Ljubljana kadar koli imela.

Svojo slavo si je Ivan Hribar pridobil z iskreno vero v napredek in z neomajnim delom za dobrobit Ljubljane in Slovenije. Med njegovim županovanjem je Ljubljana prvič dobila vodovod, tramvaj, elektrarno, plinarno, višjo dekliško šolo. Hribar je dal zgraditi Prešernov spomenik in Tromostovje … skratka iz »dolge vasi« je naredil moderno mesto.

Ivan Hribar je bil tudi pesnik, pisatelj in prevajalec ter velik občudovalec kulture in umetnosti. Zelo rad je imel slovenski jezik: v času, ko so mestni veljaki govorili nemško, je dosegel, da so bila imena ljubljanskih ulic zapisana z večjimi črkami od nemških, v srednjih šolah so začeli učiti v slovenščini, slovensko so govorili tudi v mestnih uradih. Hribar je podpiral ustanavljanje gledališč, knjižnic ter muzejev, ki v Ljubljani delujejo še danes!

Hribarjevi so bili meščanska družina, kar lahko danes na zelo neposreden način spoznamo, če obiščemo njihovo nekdanje domovanje – meščansko vilo z vrtom ob rožnodolski Cesti 27. aprila 47, le streljaj od Tivolija, ob vznožju Rožnika.

V vili si lahko danes ogledamo veliko Hribarjevo knjižnico z masivnim pohištvom, stopimo v jedilnico s popolnim pogrinjkom, pokukamo v belo dekliško spalnico, polno osebnih predmetov Hribarjeve hčerke Zlatice, se pomudimo v sprejemnici, kjer so igrali karte in se pomenkovali, in se povzpnemo v manjšo podstrešno sobo, kjer je bivala hišna pomočnica.

Da lahko danes Vilo Zlatica obišče vsakdo, gre zasluga prav Hribarjevi hčerki dr. Zlatici Hribar, ki je po svoji smrti večino pohištva ter osebnih predmetov svojega očeta zapustila Mestnemu muzeju, vilo pa podarila državi. Ko je vila prešla v last Mestne občine Ljubljana, jo je ta prenovila, muzej pa je v njej z originalnimi predmeti uredil in opremil prostore. Danes vila deluje kot muzej meščanstva, ogledamo si jo lahko z vodstvom, družine pa ob obisku prejmejo tudi privlačen tiskan vodnik.

Vila Zlatica

Obisk Vile Zlatica je lahko ljubezen na prvi pogled za vse, ki jih navdihujejo zgodovina, duh in kulturno ozračje preteklih dob. (Foto: Nik Rovan)

Vila Zlatica

Zlatica Hribar, maturantka, na domačem vrtu leta 1932. (Foto: arhiv MGML)

 

Vila Zlatica

Sprejemnico družine Hribar krasi portret Zlatice z mamo Marijo. (Foto: Andrej Peunik)

 

Vila Zlatica

Takole je bila pred sto leti videti dekliška soba premožnejših meščanskih družin. (Foto: Andrej Peunik)

 

Vila Zlatica

Vila Zlatica z vrtom, po letu 1933

Muzeji

Muzejski prostori so polni v času zamrznjenih stvari, ki so nekoč živele bogato in polno življenje. 

Obiskujmo muzeje, ki nas s pomočjo razstav, predavanj, delavnic in številnih dejavnosti popeljejo nazaj v zgodovino, da spoznamo življenje naših prednikov.

Doživetja - Muzeji