Polstenje in filcanje volne

Polstenje je najstarejši postopek obdelovanja volne, katerega začetki segajo več tisoč let nazaj in imajo korenine v Turčiji. Bogato tradicijo polstenja so in jo še vedno gojijo v Aziji, predvsem v predelih nomadskih ljudstev (Mongolija), kjer še danes bivajo v okroglih šotorih (jurtah), pokritih s klobučevino. Obdelava volne s polstenjem je tudi na evropskih tleh cvetela vse do 19. stoletja, ko je s pojavom industrijske proizvodnje zanimanje za polstenje usahnilo.

Tradicija polstenja v Sloveniji je bila najmočnejša v klobučarstvu. Eden najprepoznavnejših slovenskih polstenih izdelkov je gotovo Kekčev klobuk. Ročno polstenje volne je bilo posebej priljubljeno v Beli krajini, na Solčavskem in Bovškem, kjer še danes polstimo volno svojih avtohtonih ovac: jezersko-solčavske in bovške ovce.

Polstenje je kot atraktivna tekstilna tehnika v današnjem času zelo priljubljena. Nudi neskončne možnosti izražanja in ustvarjanja, tako v svetu mode, v sodobnih interjerjih kakor tudi v umetniškem kiparstvu in slikarstvu. Poznamo dva osnovna načina polstenja – mokro polstenje in suho polstenje z iglo, znotraj teh dveh tehnik pa še vrsto drugih, s katerimi lahko dosegamo neverjetne mojstrovine.

Polstenje ni samo ustvarjanje, s katerim se izrazi naša domišljija, ampak je tudi odlična protistresna terapija. Gnetenje, valjanje in glajenje mehke volne v topli vodi z milnico z enakomernim ritmičnim gibanjem dajejo občutek miru in sproščenosti. Polstenje ima pomirjujoč in blagodejen učinek, zato je dobrodošlo tudi kot sproščujoča dejavnost pri otrocih.

Sama tehnika ni zahtevna, zato lahko manj spretni otroci in odrasli dosežejo odlične rezultate. Ob tem se bodo družili, sproščali, razvijali lastno ustvarjalnost, motivacijo ter grobo in fino motoriko.

Udeleženci se bodo na seminarju seznanili z izvorom, zgodovino in tradicijo polstenja v Sloveniji ter razvojem v današnjem času in se naučili osnovnih tehnik mokrega in suhega polstenja s pomočjo igle za polstenje. Spoznali bodo materiale, potrebne za delo, pripomočke in različne tehnike obdelave, ki dajejo številne možnosti izražanja in ustvarjanja, s katerimi bodo razvijali lastne zamisli. Z znanjem, ki ga bodo pridobili na delavnici, bodo lahko samostojno pripraviti in izvedli delavnico v šoli.

 

Vsebina seminarja:

  • Polstenje in filcanje volne: kaj je polstenje in njegova zgodovina. Tradicionalno polstenje pri nas. Predstavitev materialov, pripomočkov in tehnik.
  •  Osnove polstenja: spoznavanje osnovnih postopkov polstenja, ki so osnova za nadaljnje delo: izdelava ploske polsti, kroglic, vrvic.
  • Mavrični vrtinec – polstenje rulade: priprava barvnih plasti, zvijanje in polstenje.
  • Izdelava nakita iz rulade, polstenih in lesenih kroglic iz že prej pripravljenih elementov (kroglic, svaljkov, rulade).
  • Majhna torbica za telefon: priprava materiala, demonstracija tehnike in polstenje s pomočjo ploske šablone.
  • Prstna lutka: priprava materiala, demonstracija tehnike in polstenje s pomočjo ploske šablone.
  • Pisani cvetovi – izdelava cvetov: priprava materiala, demonstracija tehnike in izdelava cvetov, stebla in listov.
  • Izdelava punčke: polstenje na osnovi iz stiropora in izdelava okraskov in punčke.
  • Polstenje mila: ovijanje mila z volno, prikaz tehnike in polstenje mila.
  • Suho polstenje na plosko polst: izdelava vzorcev na izdelane izdelke (plosko polst, prstno lutko, torbico) z iglo za suho polstenje.

Več informacij

Prijava na seminar

Prijava