Čokoladna torta z rdečo peso

Okusna doživetja - Torta z rdečo peso

Za testo potrebujemo:

250 g kuhane rdeče pese, 200 g temne čokolade (70 % kakava), 200 g moke, 100 g mletih orehov, 200 g masla, 150 g rjavega sladkorja, 1 strok burbonske vanilje, 4 jajca, 2 veliki žlici kakava v prahu, 2 žlički pecilnega praška, ščepec soli, malo ruma.

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.

Iz beljakov naredimo sneg. Kuhano rdečo peso zmeljemo v gladek pire, čokolado sesekljamo z nožem, da ostane nekaj večjih koščkov.

Sladkor, maslo in rumenjake stepemo v gladko kremo, dodamo vse druge surovine in na koncu rahlo primešamo beljakov sneg. Zmes damo v pekač in pečemo 45 minut pri 180 °C.

 

Za kremo potrebujemo:

200 g kremnega sira ali maskarponeja, 100 g rastlinske smetane, 2 žlici Cedevite, 50 g sladkorja, 1 strok burbonske vanilje, naribano pomarančno lupino, ščepec soli, malo ruma, 150 g pireja rdeče pese in 1 grški jogurt.

V posodo damo kremni sir ali maskarpone in rastlinsko smetano in zmešamo. V drugo posodo damo dve majhni kuhani rdeči pesi, semena burbonske vanilje, sladkor, Cedevito, lupinico pomaranče, grški jogurt, malo ruma in ščepec soli ter zmešamo v pire ter zamešamo h kremnemu siru, da dobimo gladko kremo.

Ohlajeno pecivo prerežemo na polovico, namažemo s pripravljeno kremo, pokrijemo z drugo polovico testa in damo za dve uri v hladilnik.

 

Za preliv potrebujemo:

100 g temne čokolade, 50 g masla, kanček olja in 50 g sladke smetane.

Nad vodno kopeljo stopimo čokolado, maslo, smetano in olje, da dobimo tekočo gladko zmes, z njo oblijemo torto in jo okrasimo s pesinim čipsom, listi rdeče pese in robidami.

 

Pripravila, zbrala in zapisala Marjana Oman, fotografije Nataša Horvat

Okusna doživetja

Doživetja so tudi tista okusna, s katerimi razvajamo brbončice. Pripravljena v domači kuhinji razveseljujejo vas in vaše najbližje. Naj bodo lepo postrežena, da je doživetje prijetnejše.

Dober tek vam želimo!

Doživetja - Okusna doživetja