
Za testo potrebujemo:
250 g kuhane rdeče pese, 200 g temne čokolade (70 % kakava), 200 g moke, 100 g mletih orehov, 200 g masla, 150 g rjavega sladkorja, 1 strok burbonske vanilje, 4 jajca, 2 veliki žlici kakava v prahu, 2 žlički pecilnega praška, ščepec soli, malo ruma.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.
Iz beljakov naredimo sneg. Kuhano rdečo peso zmeljemo v gladek pire, čokolado sesekljamo z nožem, da ostane nekaj večjih koščkov.
Sladkor, maslo in rumenjake stepemo v gladko kremo, dodamo vse druge surovine in na koncu rahlo primešamo beljakov sneg. Zmes damo v pekač in pečemo 45 minut pri 180 °C.
Za kremo potrebujemo:
200 g kremnega sira ali maskarponeja, 100 g rastlinske smetane, 2 žlici Cedevite, 50 g sladkorja, 1 strok burbonske vanilje, naribano pomarančno lupino, ščepec soli, malo ruma, 150 g pireja rdeče pese in 1 grški jogurt.
V posodo damo kremni sir ali maskarpone in rastlinsko smetano in zmešamo. V drugo posodo damo dve majhni kuhani rdeči pesi, semena burbonske vanilje, sladkor, Cedevito, lupinico pomaranče, grški jogurt, malo ruma in ščepec soli ter zmešamo v pire ter zamešamo h kremnemu siru, da dobimo gladko kremo.
Ohlajeno pecivo prerežemo na polovico, namažemo s pripravljeno kremo, pokrijemo z drugo polovico testa in damo za dve uri v hladilnik.
Za preliv potrebujemo:
100 g temne čokolade, 50 g masla, kanček olja in 50 g sladke smetane.
Nad vodno kopeljo stopimo čokolado, maslo, smetano in olje, da dobimo tekočo gladko zmes, z njo oblijemo torto in jo okrasimo s pesinim čipsom, listi rdeče pese in robidami.
Pripravila, zbrala in zapisala Marjana Oman, fotografije Nataša Horvat