Z nami naokrog

Trapisti in tovarna čokolade

Pisalo se je leto 1881, ko so francoski menihi kupili grad Rajhenburg. 21. aprila 1881 je v samostan prispelo prvih sedem menihov trapistov.

Preberi več
Po Pliskinih stopinjah

Razkošje barv in čarobnost Krasa sta prav gotovo dve stvari, ki ju v toplih jesenskih dneh ne smemo zamuditi.

Preberi več
Najini mostovi

Vipava je v zadnjem času precej obiskano mesto, predvsem po zaslugi serije Najini mostovi.

Preberi več
Cerkvica svetega Bolfenka

Z zelenimi pohorskimi gozdovi obdano cerkvico sv. Bolfenka poznajo številni pohodniki in ljubitelji Pohorja, saj je okolica prepredena s kolesarskimi in pešpotmi.

Preberi več
Šmarna gora ni nora

Šmarna gora je bila od nekdaj romarski kraj. Nanjo so sprva romali verniki, nato je postala priljubljena izletniška točka Ljubljančanov in okoličanov, zdaj pa jo vsakodnevno oblegajo številni športniki in rekreativci.

Preberi več
Izvir reke Krupe

Na jasi sredi belokranjskih gozdov izvira izpod mogočne skale reka Krupa. Najlepši izvir Bele krajine je zagotovo tudi eden najlepših v Sloveniji.

Preberi več
Korita Mostnice v Bohinju

Nedaleč od Bohinjskega jezera leži s soncem obsijana dolina Voje, ki sega prav do vznožja Triglava. Največja privlačnost te ledeniške doline je reka Mostnica, ki si je v dolini urezala slikovita korita.

Preberi več
Volčji Grad

Sredi čarobnega Krasa, kjer lahko v vsakem letnem času uživamo v njegovih lepotah, leži vasica z imenom Volčji Grad. Idilična vas, obdana z vinogradi, ima za te kraje nenavadno ime.

Preberi več
Rožnik

Priljubljena rekreativna in družabna točka Ljubljančanov je bil najsrečnejši kraj Cankarjevega življenja.

Preberi več
Krajinski park Strunjan

Slovenci ob vsaki priložnosti radi poudarimo, kako kratka je naša obala. Pa vendar je kljub svoji majhnosti in turističnosti še vedno mestoma neobljudena, neokrnjena in romantična.

Preberi več
Strunjanska cerkev Marijinega prikazanja

Sredi Krajinskega parka Strunjan, od koder se po stezi vzpnemo na vrh Mesečevega zaliva, stoji cerkev Marijinega prikazanja. Prvotna cerkev je na tem mestu stala že okoli leta 1200.

Preberi več
Slavnik in Štrpetov rod

Zadnji tisočak pred slovenskim morjem nudi s svojega neporaščenega vrha na vse strani neba enega najlepših razgledov v Sloveniji.

Preberi več
Vampir iz Kringe

Sredi Istre, nedaleč od Pazina, je čisto majhna zaspana vasica Kringa. Sama vasica se po videzu v ničemer ne razlikuje od drugih istrskih vasic.

Preberi več
Sprehod po secesijski Ljubljani

Na prehodu v 20. stoletje se je v več evropskih mestih pojavilo novo umetnostno gibanje, ki je zajelo vse zvrsti umetnosti, od arhitekture, slikarstva in kiparstva do uporabne umetnosti, gledališča, glasbe, literature in mode.

Preberi več
Sveti Jakob nad Katarino

Sveti Jakob nad Katarino je prikupen grič s cerkvico sv. Jakoba v bližini Ljubljane.

Preberi več
V Kamniško Bistrico po Koželjevi poti

Marsikdo bi si ob pričujočih vtisih pisateljev predstavljal mračno in neprijazno dolino, vendar je pohod ob Kamniški Bistrici čudovit izlet, kjer uživamo v neokrnjeni naravi pod mogočnimi gorami ob spremljavi žuboreče razigrane Bistrice.

Preberi več
Baragova pohodna pot

Znamenitega Slovenca spoznamo na Baragovi pohodni poti. Odlično označena 18 kilometrov dolga krožna peš pot nas vodi skozi tri življenjske postaje Friderika Barage: Trebnje, Malo vas in Dobrnič.

Preberi več
Bukovniško jezero

Za vilami in rusalkami bomo gledali v okolici Bukovniškega jezera, ki leži na jugovzhodnem delu Goričkega.

Preberi več
Gestrin in Otok ljubezni

Reka Mura, v kateri naj bi po ljudskem izročilu prebival povodni mož, teče po ravnini Murskega polja.

Preberi več
Grobnica Burbonov v Kostanjeviškem samostanu

V tišini frančiškanskega samostana v bližini mestnega središča Nove Gorice, na griču na Kostanjevici ali na Kapeli, kot kraju pravijo domačini, so našli zadnje počivališče člani francoske kraljeve družine Burbonov.

Preberi več

Danes gremo na potep. Lovimo škrate ali opazujemo vile, ki se kopajo v kristalnih gorskih jezerih. Raziskujemo učne ali pohajamo po tematskih poteh. Splezamo na najvišji hrib ali se spustimo globoko v kraški svet.

Doživetja - Z nami naokrog (izleti)

Neskončno je poti, ki nas vodijo po deželi. Na njih srečujemo pravljična bitja, spoznavamo zanimive ljudi iz pretekle zgodovine, kulturno dediščino ali se prepustimo naravoslovnim, športnim in kulturnim doživetjem.

Že veste, kaj boste počeli ta konec tedna?

Pokukajte v Prostočasnikove predloge in se podajte z nami na potep!