Prostočasnik

Prostočasnik – revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

Kaj početi na deževno popoldne, ko so naloge že narejene? Ali ob koncu tedna, ko so dnevi dolgi in sije sonce?

Prostočasnik smo poimenovali revijo, v kateri pripravljamo pisane ideje za domiselno preživljanje prostega časa, zanimivosti z različnih področij, zabavne in ustvarjalne naloge ter poučne vsebine. Revija je namenjena otrokom, staršem ter vzgojiteljicam in učiteljicam kot pripomoček za popestritev dela v vrtcih in šolah.

Danes, ko se življenje odvija vedno hitreje in so naši dnevi prepleteni z obveznostmi, se nam zgodi, da nam prosti čas zbeži. Težko najdemo prave zamisli in spodbude, da bi sami ali z otroki počeli kaj zabavnega, domiselnega in ustvarjalnega. Pa vendar je prosti čas tisto bogastvo dneva, ko lahko počnemo stvari, ki so nam ljube, nas radostijo in nam obarvajo življenje. In prav v prostem času se lahko v miru posvetimo svojim otrokom, prisluhnemo njihovim mislim in občutjem.

Mnogo je stvari, ki jih lahko počnemo skupaj, tudi takšnih, ki smo jih počeli sami, ko smo bili majhni, danes pa smo na njih preprosto pozabili. Še vedno lahko skačemo ristanc, se igramo zemljo krast, pletemo venčke iz marjetic ali skuhamo češpljevo marmelado. Le kam so se izgubile narodne pesmice, ki smo jih prepevali, ko smo šli na izlet?

Prostočasnik izide štirikrat na leto. Z njimi spremljamo letne čase in se po njih ravnamo. Prispevki zajemajo različna področja, med seboj pa se prepletajo in dopolnjujejo.

 

Delimo jih na različne sklope, ki jih ljubkovalno imenujemo:

  • Ustvarjalnice

Ustvarjalnice, v katerih barvamo, režemo, ustvarjamo in se pri tem zabavamo. Prepuščamo se domišljiji, razvijamo ročne spretnosti in sledimo letnim časom, zanimivim dogodkom ter praznikom.

Uporabljamo naravne in odpadne materiale, recikliramo in spoznavamo, kako pomembno je varovanje okolja.

Prostočasnik - Ustvarjalnice - punčke iz filca

 

  • Igralnice

Ob pravljicah v Igralnicah izdelujemo didaktične igre, se spominjamo skoraj pozabljenih iger in spoznavamo nove.

Prostočasnik - Igralnice

 

  • Kuhalnice

S Kuhalnicami raziskujemo, kako zanimiv je svet okusov in vonjav! Kuhamo in pečemo slastne dobrote, ki jih obožujejo vsi družinski člani.

Prostočasnik - Kuhalnice

 

  • Radovednice

Radovednice nam razkrivajo zanimive knjige, srečujemo osebe, ki so zaznamovale slovensko zgodovino, raziskujemo naravo, nenavadne pojave. V teh rubrikah bodo mali in veliki radovedneže izvedeli marsikaj novega.

Prostočasnik - Radovednice

 

  • Raziskovalnice

Raziskovalnice nas na ustvarjalno-zabaven način popeljejo v svet znanosti. Kako s pomočjo ledu in soli narediš sladoled in zakaj balon ne poči ob stiku s plamenom? Kako zveni vodni ksilofon? Ali zakaj limona pade točno v kozarec?

Prostočasnik - Znanstvenice

 

  • Odpotovalnice

Odpotovalnice nam šepetajo zgodbe iz slovenskih gradov, z njihovo pomočjo raziskujemo domovino, kulturno dediščino, navade in običaje naše dežele in spoznavamo, kako pomembna sta varovanje in ohranjanje kulturne dediščine za prihodnje rodove. Z Odpotovalnicami raziskujemo tudi tuje dežele in se čudimo, kako raznolik je svet onkraj meja.

Prostočasnik - Odpotovalnice

 

Zanimivo, kajne?

Vsak Prostočasnik naredimo z ljubeznijo in skrbnostjo ob pomoči številnih strokovnjakov, ki vsak na svojem področju pripravljajo različne prispevke. K sodelovanju vabimo otroke, vzgojiteljice in učiteljice, pa tudi starše. Skupaj z vami želimo kakovostno in ustvarjalno preživljati prosti čas, zato vas vabimo, da sodelujete tudi vi in nam posredujete svoje zamisli, odkrijete skrite kotičke svojega kraja ali kako drugače obogatite Prostočasnik.

Na Prostočasnik se lahko naročite ali pa ga poiščete v kioskih in večjih trgovskih centrih. Prodajna mesta najdete na tej povezavi.

Naj bo Prostočasnik vaš sopotnik in nepogrešljiv prijatelj vašega prostega časa.

Obilico ustvarjalnih, raziskovalnih, odpotovalnih, kuhalnih, igralnih in radovednih užitkov vam želim.

 

Rada Kos
Glavna in odgovorna urednica Prostočasnika

Rada Kos

Urednica revije Prostočasnik, avtorica zbirke Ustvarjalni priročniki in voditeljica Ustvarjalnih delavnic.

Ustvarjalne delavnice
Šola ročnih spretnosti
Vodnikova 261
Ljubljana

Informacije
m: 041 805 988
e: revija@prostocasnik.si

Arhiv Prostočasnika

Arhiv

Naročilo Prostočasnika

Naroči