Makroni

V zadnjem času zelo popularni barvni piškotki, imenovani makroni, izhajajo iz Francije. Tam jih imenujejo macaroni in so, glede na ceno, zelo cenjeni. Pravzaprav že stoletja veljajo za eno najprestižnejših francoskih slaščic.

Okusna doživetja - Makroni

Okoli izdelave makronov kroži nešteto govoric, predvsem o tem, kako težko jih je narediti. Iz prve roke vam lahko povemo, da je izdelava teh malih mandljevo-beljakovih vetrcev čisto preprosta. Za udobnejšo izdelavo so za peko makronov na voljo silikonske podlage. Enako dobro pa polagate kupčke testa kar na papir za peko.

Želite brezhibne makrone? Sledite navodilom chefa Filipa.

Za makrone potrebujemo:

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 50 g mletih mandljev
  • 65 g kristalnega sladkorja
  • 2 beljaka
  • jedilne barve
  • različne arome

Za nadev potrebujemo:

  • 0,8 dl sladke smetane
  • 120 g bele ali jedilne čokolade
  • 25 g masla
  • marmelado, Nutello

Makroni

Sladkor v prahu presejemo čez cedilo v skledo.

V majhni posodi zavremo vodo, vanjo stresemo mandlje in jih kuhamo pri vrenju 3 minute. Potem jih polijemo s hladno vodo in iztisnemo iz lupinice. Pretresemo jih na kuhinjsko krpo in popivnamo odvečno vodo.

Mandlje fino zmeljemo, da dobimo mandljevo moko. Najbolje je to storiti kar v kavnem mlinčku.

Mandlje stresemo k sladkorju v prahu in vse skupaj z žlico premešamo.

Beljaka stepeš v sneg. Med mešanjem postopno dodajaš kristalni sladkor.

Beljakov sneg streseš k mandljem in vse skupaj ZELO nežno premešaš. Ne mešaj z mešalnikom, temveč s kuhalnico.

Če želiš makrone v različnih barvah, pripravljeno maso razdeliš v več skodelic. V vsako skodelico med nežnim mešanjem postopno dodajaš jedilno barvo po kapljicah. Prav tako tudi aromo. Ne preveč, da masa ne postane tekoča.

Maso prestaviš v brizgalko ali v vogal plastične vrečke, ki si mu odrezal konico. Na silikonsko podlago ali papir za peko nabrizgaš čim bolj enakomerno velike kupčke.

Makrone pustiš petnajst minut na pekaču, preden jih daš v na 160 °C segreto pečico. Pečeš jih 12−15 minut.

Pečene makrone ohladi.

 

Nadev

Nadevi za makrone so lahko različni. Če želiš kremo pobarvati, uporabi belo čokolado.

Sladko smetano zavremo in vanjo dodamo na kose narezano čokolado. Zmešamo, da se čokolada stopi, nato pa dodamo maslo.

Kremo pustimo nekaj časa, da se ohladi in zgosti.

Za polnjenje lahko uporabimo le kremo. Če pa želimo malo eksperimentirati, potem z vrečko nanesemo kremo po obodu makrona. Na sredino damo malo marmelade ali Nutelle in makron z drugo polovico zapremo. Narahlo stisnemo.

Makrone hranimo v zaprti škatli, da se preveč ne izsušijo.

 

Makrone spekel Filip Kos Maligoj

Okusna doživetja

Doživetja so tudi tista okusna, s katerimi razvajamo brbončice. Pripravljena v domači kuhinji razveseljujejo vas in vaše najbližje. Naj bodo lepo postrežena, da je doživetje prijetnejše.

Dober tek vam želimo!

Doživetja - Okusna doživetja