Suši za začetnike

Okusna doživetja - Suši

Suši velja za najznamenitejšo japonsko kulinarično mojstrovino. Zaradi njegovega slovesa večina misli, da ga je težko pripraviti. V resnici je izdelava te specialitete povsem preprosta in jo z lahkoto pripravijo tudi otroci.

Za eno osebo potrebujemo:

  • 120 g riža za suši ali belega srednje zrnatega riža
  • alge nori
  • 1 žlico riževega ali vinskega kisa
  • pol žličke sladkorja
  • ščep sol
  • zelenjavo: kumare, korenje, bučke, mlado čebulo, avokado
  • svežo tuno, lososa, rakce

Priprava

Glede na količino riža zavremo ustrezno količino vode (glej navodila na vrečki). Riž dobro operemo, stresemo v vrelo vodo in skuhamo do mehkega. Odstavimo in pustimo pokritega približno deset minut.

V posebni posodi zavremo kis in v njem raztopimo sladkor in sol. Mešanico prelijemo čez riž, dobro premešamo in prestavimo na keramičen pladenj ali pekač, da se riž ohladi in prepoji.

Zelenjavo in ribo narežemo na dolge tanke trakove.

Alge za suši položimo na bambusov pogrinjek s svetlečo stranjo navzdol.

Po algah enakomerno razporedimo riž. Z roko riž dobro pritisnemo ob podlago. Na eni strani pustimo po vsej dolžini približno 1,5 do 2 cm širok rob, ki bo služil kot lepilni trak, ko bomo algo zvili v suši.

Na sredino riža položimo na tanke dolge trakove narezano zelenjavo in/ali ribo.

Pripravimo si skodelico vode.

S pomočjo bambusovega pogrinjka zvijemo algo v suši. Med zvijanjem vse skupaj dobro stisnemo, da se riž med algami dobro sprime. Ko pridemo do roba, držimo vse skupaj ob podlago kakšno minuto. Algo po vsej dolžini s prsti navlažimo z vodo, ki služi kot lepilo, in suši zalepimo. Suha alga se navlaži in zmehča.

Suši režemo z ostrim nožem na dober centimeter široke kolute. Nož naj bo moker. Ker se riž nanj lepi, ga po dveh do treh rezih operemo in še z mokrim nadaljujemo rezanje.

Suši jemo s palčkami. Pomakamo jih v sojino omako, ki ji dodamo sezam. Zraven se priležejo vloženi ingverjevi lističi. Pogumnejši pa posežejo po ostrem japonskem hrenu vasabiju.

 

Recept in priprava Rada Kos, fotografije Tadej Maligoj

Okusna doživetja

Doživetja so tudi tista okusna, s katerimi razvajamo brbončice. Pripravljena v domači kuhinji razveseljujejo vas in vaše najbližje. Naj bodo lepo postrežena, da je doživetje prijetnejše.

Dober tek vam želimo!

Doživetja - Okusna doživetja