Iz lončka v lonec

Naravno vrtnarjenje za male in velike vrtnarje ter odlični recepti iz domače kuhinje

Avtorica Rade Kos

 

Kako vznemirljiva so pomladna jutra, ko komaj čakamo, da se zdani in preverimo, če so pred dnevi posajena semena vzklila. Vsak dan znova opazujemo čudeže narave, ki se dogajajo pred nami. Iz drobnega semena zraste najprej majhna, čisto nežna bilka, ki se nato krepi in razvija. Čez čas se odene v cvetlično ogrinjalo, iz katerega s pomočjo vetra ali malih vrtnih pomočnikov nastanejo veliki, sočni in zdravi plodovi.

Vrtnarski priročnik Iz lončka v lonec je namenjen otrokom in staršem, vzgojiteljem in učiteljem kot pomoč pri ustvarjanju vrtov doma in ekovrtičkov v vrtcih in šolah, vsem, ki imate košček zemlje, in tistim, ki vrta nimate, pa bi želeli vzgajati rastline na balkonu, terasi ali na okenski polici. Ter vsem, ki bi se radi hitro in preprosto naučili vrtnariti in sadove svojega dela tudi užiti.

 

Kaj vam priročnik ponuja

V poglavju Kako zraste spoznate vrste prsti in deževnike, izveste, kaj potrebujejo rastline, kako iz semena zraste rastlina, kaj so kalčki, semenske bombe in kako iz cveta nastane plod.

Rada Kos - Iz lončka v lonec notranjost knjige

Vrtnarimo vas popelje v svet sejanja in sajenja, slikanja na lonce, izdelovanja vrtnega orodja, oznak za gredice in strašil. Spoznate kolobarjenje, kako pridelujete kompost, kdo so dobri in slabi sosedi na vrtu, zakaj so koristne zastirke in kako lahko sami pripravite najboljše gnojilo.

V poglavju Vrtni prebivalci se srečate s pomočniki na vrtu ter izveste, kako jim zgraditi gnezdilnice, krmilnice in hotel(čk)e.

Rada Kos - Iz lončka v lonec notranjost knjige

Drugi del knjige je posvečen pridelavi in vzgoji zelenjave, od paradižnika, jajčevca do rdeče pese, raznim vrstam sadja ter cvetlicam.

Rada Kos - Iz lončka v lonec notranjost knjige

Sledi še poglavje o zeliščih z mnogimi nasveti za vzgojo in sušenje − vse na malo drugačen način.

Vrtnarjenje in kuhanje sta konjička, ki se med seboj povezujeta in dopolnjujeta.

V poglavju V lonec z njimi so preprosti recepti za okusne jedi in sladice, ki jih iz lastnih pridelkov lahko pripravite doma.

 

Izviren in poseben priročnik Iz lončka v lonec je lepo in koristno darilo za otroka, ki ga imate radi.

Več informacij

Podatki o knjigi:

  • format knjige: 22 × 28,5 cm,
  • trda vezava,
  • 152 strani.

 

Nagrada Zlata hruška

Vrtnarski priročnik Iz lončka v lonec je na Knjižnem sejmu v Cankarjevem domu v Ljubljani novembra 2018 prejel Zlato hruško, najvišje priznanje za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo.

Nagrada Zlata Hruška za knjigo Iz lončka v lonec Rade Kos

Cena

  • Redna cena: 29,90 € + poštnina.
  • Cena za naročnike Prostočasnika: 21,90 + poštnina.

https://izlonckavlonec.wordpress.com/

Založnik: Allegro, d. o. o., Ljubljana

Naroči priročnik