Prostočasnik 03 - Pomlad 2007

Prostočasnik 03 - Pomlad 2007

Objemčki

Objemčki so nekaj nežnega, mehkega, toplega. Objemčki so moji in tvoji. So zate in zame.

Objemčke je prva začela izdelovati portugalska umetnica Zarah. Njeni ljubki, mali "Hugi" so hitro osvojili Evropo in prodrli v svet. Vedno bolj so priljubljeni tudi pri nas, saj nas s svojo prisrčnostjo razveseljujejo, kjerkoli jih imamo.

Izdelava Objemčkov je preprosta. Za začetek potrebujemo le papir, svinčnik in domišljijo. Izdelamo jih lahko iz filca, velurja, žameta ali drugih mehki volnenih ali bombažnih tkanin. Okrasimo jih na različne načine: s tkaninami, barvnimi prejami, perlami, okraski, ki jih kupimo v trgovini ali izdelamo sami.

Potrebujemo

- mehko blago (filc, velur, volnene ali bombažne tkanine)
- preje različnih barv
- polnilo, riž, kroglice iz stiropora alimehki ostanki blaga
- šivanko za šivanje volne z ostro konico
- bucike
- škarje
- perle in različne okraske

Vzamemo papir in svinčnik in se prepustimo domišljiji

Kroj za telo, ki smo ga narisali na papir, položimo na blago v dveh plasteh in pripnemo z bucikami. S škarjami režemo blago ob kroju.
Ostale dele Objemčka prav tako prerišemo na papir. Ukrojimo jih iz različnih kosov blaga.
Na sprednji del prišijemo obraz, roke in okraske. Prav tako okrasimo zadnji del.
Prednji in zadnji del položimo skupaj in ju sešijemo. Pred koncem šivanja Objemčke napolnimo s polnilom ali ostanki blaga, ki so ostali pri krojenju.

Objemčke izdelale Moi, Pikec in Flo

vir: http://www.flickr.com/search/?w=23605640@N00&q=hug&m=text

 

Korenčkova marmelada

Največje veselje malega ali velikega vrtnarja so njegovi pridelki. Ponosno razkazuje dobrote z lastnih gredic in včasih mu jih je kar malce žal pojesti.

Iz korenčka, ki smo ga vzgojili sami, lahko naredimo slastno marmelado, ki nas bo spominjala na naše uspešno vrtnarjenje še dolgo v mrzle zimske dni.

Ne bodimo žalostni, če je bila letina slaba. Slastne korenčke lahko kupimo tudi na tržnici. Marmelada iz njih bo prav tako okusna.

Potrebujemo:

- 1 kg korenčka
- 200 g rozin
- 500 ml vode
- 500 g sladkorja
- 200 g medu
- sok 3 limon
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja
- 1-2 žlički cimeta

Korenček očistimo in na drobno naribamo. Rozine operemo.
V posodo stresemo korenček, rozine in vodo. Zavremo, zmanjšamo ogenj in posodo pokrijemo. Pustimo, da narahlo vre 10-15 minut oz. dokler se korenček ne zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Dodamo sladkor, med, sok limon in vanilijev sladkor. Vse skupaj mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Ponovno zavremo in pustimo narahlo vreti 40 minut. Odstavimo, nekoliko ohladimo in zmiksamo. Nato ponovno zavremo in pustimo vreti še 20 minut. Vmes večkrat premešamo. Na koncu primešamo še cimet.
Kozarčke napolnimo z marmelado do 1 cm pod robom. Rob očistimo s čisto krpo in kozarec zapremo z vročim pokrovčkom.

Priprava kozarcev

Pečico segrejemo na 140 °C. Rešetko v pečici damo na srednjo višino.
Kozarce za marmelado in pokrovčke operemo z detergentom in speremo pod vročo vodo. Narobe obrnjene položimo na rešetko v segreti pečici, kjer jih pustimo 10-15 minut. Preden jih napolnimo z marmelado, jih nekoliko ohladimo.

Filip svetuje

S korenčkovo marmelado lahko namažemo tudi na palačinke, zraven pa razmažemo še žlico kisle smetane.

 

Ustvarjalnice

  • 8 Mali zvonček se je zbudil
  • 9 Ko se ptički ženijo
  • 13 Piščančki
  • 14 Le kaj se skriva v jajcu
  • 15 Podarimo pisanico
  • 16 Pisanice
  • 18 Kokice
  • 20 Svet metuljev
  • 22 Objemčki
  • 44 Frice
  • 62 Vesele čebele
  • 63 Oblikujmo iz čebeljega voska

Kamrice

  • 24 Pisane sobe
  • 26 Malo pospravljamo, malo ustvarjamo

Rojstnodnevnice

  • 28 Nogometna Zabava

Bralnice

  • 34 Po pomladi diši

Kuhalnice

  • 19 Velikonočna gnezda
  • 36 Okus pomladi
  • 45 Korenčkova marmelada
  • 64 Male medene tortice

Vrtnice

  • 38 Pomladna simfonija
  • 40 Le kaj počne Mini Valentin
  • 46 Breza, breza dolgolasa

Odpotovalnice

  • 48 Za soncem v Voje
  • 54 Zgodbe, ki jih pišejo Benetke

Raznice

  • 7 Naaprilimo se!!!
  • 12 Velika noč
  • 10 Cvetna nedelja
  • 32 Gumitvist
  • 60 Čebelarski muzej
  • 61 Panjske končnice
  • 65 Zgodilo se bo

Prihajamo z letnimi časi

Arhiv številk

Arhiv

Naročilo Prostočasnika

Naroči