Knjigoveška delavnica/Izdelava knjige in albumov

Knjiga je dragocena kulturna dediščina, ki v sebi nosi preteklost, sedanjost in prihodnost. Prve zapise najdemo v skalah, potem na strojenih kožah in kasneje na listih pergamenta. Knjiga je nastala, ko so več pergamentnih listov položili drugega na drugega, jih med seboj zašili in stranice zaščitili z lesenimi deščicami kot platnicami.

V preteklosti so bile knjige dostopne le duhovnikom, učenjakom in bogatim ljudem. Sredi 16. stoletja smo dobili prve tiskane knjige v slovenskem jeziku, kar je pripomoglo, da so postale dostopne tudi nižjemu sloju prebivalstva.

Knjiga je danes vsem nam samoumevna in je postala naš nepogrešljivi življenjski sopotnik.

Z njo se srečujemo zgodaj, saj ima knjiga svoje mesto pri otrocih že od zibelke.

Je vir zabave in znanja, zato je pomembno, da otroke pri tem spodbujamo in jim z vzorom ter dejavnostmi omogočimo doživeti in osvojiti pozitiven in spoštljiv odnos do knjige.

Izdelati čisto svojo knjigo je za otroke veliko doživetje. Kar naenkrat postanejo izdelovalci, pisatelji in ilustratorji v eni osebi. Pri tem procesu ne spoznajo le tega, kako je knjigo mogoče narediti, temveč tudi to, kako jo napolniti z vsebino.

Knjige, ki jih bodo udeleženci naredili na seminarju, in posredno prenesli znanje na otroke, bo možno prenesti v življenje na več različnih področjih. Klasično izdelano knjigo je mogoče napolniti z literarno vsebino: pravljicami, pesmicami, stripi, jih uporabiti kot dnevnike, spominske knjige, vrtnarske in naravoslovne dnevnike ...

Vsebina albumov, izdelanih iz odpadnih papirjev in kartonov, je zaradi same strukture izdelka lahko zelo raznolika. Notranjost ima številne skrivne zavihke, predalčke, okna, mape, tudi okrasne elemente, vse to z namenom, da knjiga postane zbiralka doživetij. Vanjo bo ustvarjalec glede na priložnost ali dogodivščino (npr. potovanje, počitnice ...) lahko lepil slike, zbiral posušeno cvetje, shranil najdene zaklade, zapisoval doživetja, s čimer bo v knjigo vnesel določeno mero interaktivnosti.

Knjiga bo tako postala nekaj čisto njegovega, ustvarjena z lastnim trudom, domišljijo, vanjo bo zapisana ustvarjalčeva lastna izkušnja.

 

Vsebina seminarja:

  • Odpadni materiali kot osnova za izdelavo knjige in spominskih albumov, predstavitev materialov in tehnik za izdelavo – razgovor.
  • Izdelava knjige po klasični metodi s šivanjem: prikaz izdelave klasične, knjige od izdelave platnic, veznih listov do šivane sredine. Vsak udeleženec si izdela svojo knjigo.
  • Izdelava albuma in vezava z vrvjo: prikaz izdelave albuma in posebne vezave z vrvjo. Vsak udeleženec si izdela svoj album in opremi notranjost s prostori za sporočila.
  • Izdelava albuma in vezava z lesenimi palčkami: prikaz izdelave osnovnih listov in platnic albuma in posebne vezave s palčkami. Vsak udeleženec si izdela svoj album in opremi notranjost s prostori za sporočila.
  • Izdelava mini albuma za shranjevanje: prikaz izdelave mini albuma harmonika. Vsak udeleženec si izdela svoj album.

Več informacij

Prijava na seminar

Prijava