Narava - zakladnica ustvarjalnih idej

Ustvarjalni projekti iz naravnih materialov in odpadnih materialov naravnega izvora

Zaradi hitrega načina življenja ter številnih šolskih in obšolskih dejavnosti otroci v današnjem času ne preživljajo več časa v naravi, se premalo gibljejo in so prenasičeni s spletnimi vsebinami. Vse to pri njih povzroča stres, duševne stiske, nesocialnost in različne težave, povezane s takšnim načinom življenja.

Sprehodi v naravo so sprostitvena dejavnost, s katero blažimo in odpravljamo negativne posledice hitrega načina življenja in z njim povezanih stisk. Pomembni so za vse otroke, tudi za otroke s posebnimi potrebami, ne glede na njihove navade, diagnoze in težave.

Sprehodi v naravo so del doživljajske pedagogike in omogočajo, da naravo začutimo, jo vidimo, poslušamo, tipamo, vonjamo in tudi okušamo. Sprehodi v naravo obnovijo pozornost, zmanjšujejo jezo, stres, duševno utrujenost, okrepijo dobro razpoloženje, zdravje in počutje in omogočajo sprostitev, saj je narava kraj za nabiranje življenjskih modrosti, pridobivanje izkušenj, učenje. V naravi se razvijajo radovednost, samozavest, čuječnost in ustvarjalnost, ki se prenašajo v učilnice, ko naravne materiale prinesemo na šolske klopi.

Veliki seminar - Narava - zakladnica ustvarjalnih idej

Narava je zakladnica ustvarjalnega materiala in idej, ki nudi malim ustvarjalcem obilico možnosti ustvarjanja, zato je cilj seminarja prikazati udeležencem, kako na ustvarjalen način približati otrokom skrb za naravo, jih ekološko ozavestiti in izobraževati, s tem pa povečujemo skrb za človeka, vključno z varovanjem zdravja, gradnjo medsebojnih odnosov in odgovornim ravnanjem z okoljem, naravo in odpadnimi materiali.

Seminar se izvaja v obliki praktičnih delavnic, na katerih spoznavamo naravne materiale in  odpadne materiale naravnega izvora za nadaljnje ustvarjanje. Udeležence seznanimo z materiali in tehnikami za likovno izražanje, plastično in prostorsko oblikovanje z namenom uspešnejšega likovnega izražanja in večje ustvarjalnosti otrok. V izkustvenem delu seminarja izdelujemo uporabne in okrasne izdelke iz naravnih materialov in odpadnih materialov naravnega izvora.

S predstavljenimi vsebinami in projekti bodo udeleženci seminarja in kasneje otroci na drugačen način doživljali sprehode v naravo in si obogatili ustvarjalne ure pouka.

Narava, zakladnica idej - Veliki seminarji

Vsebina seminarja

  • Razgovor z udeleženci, zakaj so pomembni sprehodi v naravo in kako z njimi blažimo posledice hitrega načina življenja. Raziskati, kako motivirati starše in otroke, da se podajo na ustvarjalno raziskovanje narave.
  • Jesensko tihožitje: priprava podlage iz odpadne lepenke. Izdelava slike iz vej, listov in plodov narave.
  • Drevo življenja: prikaz izdelave pravljičnega drevesa iz odpadnega ovojnega papirja in plodov narave. Izdelava izdelka.
  • Divji gozdni možje: izdelava gozdnih škratov iz storžev, mahu, lubja …
  • Ličkarice: priprava ličkanja, prikaz tehnike izdelave. Izdelava punčke iz ličkanja in slame.
  • Sove modrijanke: izdelava sove iz odpadnega kartona in posušenih listov.
  • Jurski park: priprava materiala za delo in izdelava dinozavrov iz želodov in storžev.
  • Čarobni svet semen: predstavitev semen različnih barv in velikosti. Izdelava okraska in okvirja za sliko iz lepenke. Okraševanje pripravljenih podlag z različnimi semeni.
  • Darilne vrečke: predstavitev postopka izdelave vrečke iz odpadnega ovojnega papirja in kako jo potiskamo z naravnimi materiali. Izdelava vrečke.

 

2023

Datum

Št. ur

Seminar

KATIS

Katis

Več informacij

Prijava na seminar

Prijava