Potepuške ustvarjalnice

Raziskovanje kulturne dediščine ljudstev sveta

Zakaj je umetnost, ki raziskuje zgodovino in zemljepis različnih dežel, pomembna za otroke?

Živimo v svetu globalnih povezav. Otroci slišijo in vidijo, kaj se dogaja v svetu. V vrtcu in šoli uporabljajo izdelke iz različnih dežel sveta. Učijo se o različnih kulturah. Njihovo učenje pa je najučinkovitejše, kadar temelji na lastnih izkušnjah in pomembnih dogodkih iz njihovega vsakdanjega življenja.

Otroci, ki jim bodo učitelji posredovano znanje s seminarja prenesli, bodo ob ročnih dejavnostih in doživetih umetniških izkušnjah dobili informacije o ljudeh in ljudstvih, ki so oblikovali svet od davne preteklosti do danes. Pri raziskovanju in poustvarjanju značilnih izdelkov spoznavajo ljudstva in njihove običaje na najbolj neposreden in hkrati najbolj sprejemljiv način. Kulturni vidiki lahko mladega umetnika spodbudijo in navdihnejo. Ko otroci odkrivajo umetnost različnih ljudstev, spoznavajo, kako se med seboj razlikujemo in smo si hkrati podobni, kako smo povezani z našo preteklostjo. Z najrazličnejšimi umetniškimi izkušnjami raziskujejo prispevke različnih kultur naše skupne dediščine.

V seminarju Potepuške ustvarjalnice govorica umetnosti omogoča razumevanje in spoštovanje bogastva različnosti človeškega duha na našem širnem svetu.

 

Vsebina seminarja:

  • Zakaj je umetnost, ki raziskuje zgodovino in zemljepis različnih dežel, pomembna za otroke? Razgovor.
  • Raziskovanje Evrope: beneške maske: zgodovina beneških mask, zakaj so se uporabljale in kakšni so njihovi pravi obrazi. Prikaz tehnike, ulivanje, obdelovanje, barvanje in izdelava maske.
  • Raziskovanje Evrope: v volno oblečena mila: kako se je razvila tehnika polstenja in zakaj se uporabljajo polsteni izdelki. Prikaz tehnike, materialov in izdelava izdelka.
  • Raziskovanje Azije: koinobori – leteče ribe: predstavitev japonskega praznika otroški dan in kdo vse lahko obesi svoj koinobori nad hišo. Prikaz tehnike, materialov in izdelava izdelka.
  • Raziskovanje Severne Amerike: lovilec sanj in kako deluje. Kakšna je njegova zgodba in v kaj verujejo Indijanci. Prikaz tehnike, materialov in izdelava izdelka.
  • Raziskovanje Srednje Amerike – marake s Karibov: kaj so marake in zakaj se uporabljajo. Prikaz tehnike, materialov in izdelava izdelka.
  • Raziskovanje Afrike: egipčanske plošče: bogastvo hieroglifov in njihov pomen. Kateri so značilni elementi pisave. Prikaz tehnike, materialov in izdelava izdelka.
  • Raziskovanje Južne Amerike: nasmejana sonca Mehike: kako so postala sonca značilen izdelek Mehike. Prikaz tehnike, materialov in izdelava izdelka.

Več informacij

Prijava na seminar

Prijava