Punčke iz cunj

Punčka iz cunj je ena najstarejših igrač. Je igrača, s katero so se igrale tudi naše mame in babice. Je igrača, poznana v vseh kulturah sveta. Po vsem svetu spremlja otroke že od rojstva in v različnih oblikah dela družbo otrokom v različnih starostnih obdobjih ter ima v njihovem odraščanju pomembno vlogo.

Punčka iz cunj je tista čarobna stvar, s katero se otroci spoprijateljijo v trenutku. Je mehka in vedno dobre volje. Odlična prijateljica, ki se rada stiska in otrokom pomaga zaspati. Z njo se sproščeno pogovarjajo in ji zaupajo, s tem pa lažje premagajo marsikatero oviro. Prenese raznovrstne otroške vragolije in je ne skrbi, če se umaže. Ker ne vsebuje majhnih delcev, je primerna za otroke vseh starosti.

Punčke se razlikujejo glede na stopnjo otrokovega razvoja, od preprostih za dojenčke do punčk za samostojnejše otroke, ki jo lahko preoblačijo, ji urejajo pričesko, jo posedajo ...

Pri izdelavi punčk gre za posebno vejo likovne umetnosti – za umetnino, umeščeno v poseben prostor in čas. Ni pomembno, da je punčka izdelana do podrobnosti. Videz punčke je namerno preprost, da bi otroku, ki se igra z njo, omogočila razvijanje domišljije in ustvarjalno igro.

Cilj delavnice je prikazati udeležencem izdelavo preprostih punčk, ki jih lahko naredijo učenci v šoli samostojno. Ob tem bodo, tako udeleženci seminarja kot tudi kasneje otroci v šoli, razvijali ročne spretnosti, se likovno izražali, prepoznavali in obdelovali različne materiale. Materiali, ki jih bodo uporabljali, so odpadni tekstilni materiali iz vsakdanjega življenja: blago, volna, filc, polnila, gumbi. Spoznali bodo različne načine izdelave, vezenje in poslikave obraza, obenem pa spoznavali težave okolja in potrebno skrb zanj. Spoznali bodo, da lahko odpadnim materialom vdihnemo novo podobo in novo nalogo.

Punčke iz cunj niso namenjene le otrokom, namenjene so malim in velikim, mladim in nekoliko manj mladim ter vsem tistim, ki ostajajo mladi po srcu.

 

Vsebina seminarja:

  • Punčka iz cunj: nepogrešljiva sopotnica pri odraščanju – razgovor z udeleženci.
  • Ninice – iz ostankov blaga in volne (brez šivanja): kaj je ninica in kako pomembna je pri odraščanju. Prikaz tehnike in izdelava izdelka.
  • Princesa Ixmucane iz Gvatemale – punčka za manj skrbi: kdo je princesa Ixmucane in kako pomaga pri spanju. Prikaz tehnike in izdelava izdelka.
  • Zvezdica Zaspanka: izdelava punčke iz okrašenih in ročno potiskanih ostankov blaga. Prikaz tehnike in izdelava izdelka.
  • Moja jagoda: punčke jagode iz pisanih ostankov blaga in volne. Prikaz tehnike in izdelava izdelka.
  • Vile iz ostankov blaga in lesenih kroglic. Prikaz tehnike in izdelava izdelka.
  • Štumfeta: iz nogavic in ostankov blaga in volne. Prikaz tehnike in izdelava izdelka.

Več informacij

Prijava na seminar

Prijava