Voščilnice iz šolske delavnice

Kljub temu da se v šolah in vrtcih spodbujajo aktivno učenje, iskanje lastnih rešitev, samostojnost, iznajdljivost, sodelovanje, komunikativnost, živimo v času množične tehnologije, ki omogoča hitre rešitve brez pretiranega truda in zgoraj omenjene kompetence v praksi zatira. Vse to lahko povežemo z vse bolj neosebnimi odnosi med ljudmi, ki se izkazujejo tudi ob koncu leta, ko se množično pošiljajo elektronske in kupljene brezosebne voščilnice.

Ročno izdelana voščilnica presega elektronske in množično natisnjene voščilnice, saj v sebi nosi toplino, trud in ljubezen sporočevalca, ki jo je izdelal.

Otroški duh je iskren, pristen in srčen, zaradi česar je v otroške izdelke vtkanih veliko več pozornosti, srčnosti in nežnosti, kot jih premore odrasel človek. Otroški izdelki so kljub neveščim rokam polni ljubezni, zato njihove voščilnice izžarevajo posebno moč, ki se dotakne naslovnika.

Skupinsko izdelovanje voščilnic v šoli in vrtcu je tudi priložnost za bogatenje medsebojnih vezi, še posebej ob koncu leta, ki je za otroke še bolj čaroben.

Na seminarju se udeleženci seznanijo s približno 20 različnimi tehnikami izdelave voščilnic, ki jih lahko naredijo učenci v šoli samostojno. Ob tem bodo, tako udeleženci seminarja kot tudi kasneje otroci v šoli, razvijali ročne spretnosti in se likovno izražali.

Za večino voščilnic uporabljamo materiale, ki so šolam in vrtcem cenovno dostopni: papir, odpadni materiali, kot so papir, karton, lepenka, naravni materiali, časopis, ostanki blaga, filc.

Velik poudarek dajemo tudi kakovosti izdelanih izdelkov. Pomembno je, da se udeleženci oz. kasneje otroci ne zadovoljijo s površno in na hitro izdelanimi izdelki, saj prav kakovostno izdelane voščilnice izkazujejo spoštovanje do prejemnika.

 

Vsebina seminarja:

  • Izdelava voščilnic: voščilnice nekoč in danes. Kaj so voščilnice in njihova zgodovina.
  • Predstavitev materialov in osnovnih tehnik za izdelavo voščilnic: predstavitev različnih vrst papirja, kartona, lepil, barv in različnih osnovnih pripomočkov za delo.
  • Mala grafična tehnika: predstavitev postopka male grafične tehnike in materialov za delo ter izdelava voščilnic.
  • Različne tehnike tiskanja: predstavitev nekaj preprostih tiskarskih tehnik in izdelava izdelkov.
  • Voščilnice iz papirja in kartona: predstavitev tehnik in izdelava voščilnic.
  • Origami: predstavitev izdelave dveh različnih izdelkov v tehniki origami in izdelava voščilnic.
  • Voščilnice s pokajočim lakom: prikaz postopka nanosov barv in laka ter izdelava voščilnice.
  • Voščilnice na blagu in filcu: predstavitev tehnike in izdelava voščilnice.

Več informacij

Prijava na seminar

Prijava